geplaatst op 26 juli 2017

Loading

Schaijk, 26 juli 2017 – Hoeveel bedrijven halen hun 125-jarig bestaan en blijven al die tijd in dezelfde familie? Dat zijn er maar weinig. Logisch dat ze bij Van der Heijden bouw en ontwikkeling in het Brabantse Schaijk trots zijn op hun jubileum. Aan het roer staat nu de vierde generatie: de broers Arno en Herbert van der Heijden. Zij werken heel bewust volgens een model van zelfsturing als basis voor continuïteit. 

Het was Hannes van der Heijden die in 1892 het fundament legde van het familiebedrijf. In eerste instantie maakte hij vooral doodskisten en karrenwielen van hout dat hij in de bossen haalde. Zijn eerste officiële opdracht was de verbouwing van de lagere school in Schaijk, voor een bedrag van 497 gulden. Zijn zoon Toon van der Heijden nam de timmermanszaak in 1928 over en bouwde deze uit tot een volwaardig bouwbedrijf. Van 1967 tot 1994 was het bedrijf in handen van de broers Harry en Mari van der Heijden, oom en vader van Arno en Herbert.

Veranderingen 

Inmiddels leiden Arno en Herbert van der Heijden het bedrijf al bijna 25 jaar. Samen met de andere drie generaties hebben zij ervoor gezorgd dat Van der Heijden altijd een authentiek Brabants familiebedrijf is gebleven. “Daar zijn we trots op”, aldus Arno. “Er is door de jaren heen best veel veranderd. In de samenleving, in de branche maar ook in de manier van bouwen. Moderne technologie schept mogelijkheden die eerst ondenkbaar waren. Zo creëren we vandaag de dag woningen en gebouwen die zelf alle benodigde energie opwekken. En we ontwerpen steeds vaker samen mét de klant in plaats van vóór de klant.”

 

Bijna vijftig jaar in dienst

Wat nauwelijks veranderd is, is de loyaliteit van de medewerkers. Dit uit zich in vele lange dienstverbanden. Een bijzonder voorbeeld is uitvoerder Jan van Lier, die met drie van de vier generaties heeft gewerkt. “Ik werk hier nu 48 jaar en ik ga de 50 wel vol maken”, vertelt hij. “Sterker nog: in 2019 zou ik met pensioen gaan, maar ik zit er sterk aan te denken om er nog een paar jaar aan vast te plakken. Ik heb hier veel meegemaakt en ondanks mijn leeftijd ben ik nog altijd enthousiast over nieuwe werkmethoden.” Dergelijk ambassadeurschap vervult Arno en Herbert met trots. “Mensen zoals Jan vertalen de klantvraag naar een gebouw dat er vele jaren staat. Maar ook de nieuwe garde draagt daaraan bij. Nieuwe technieken helpen ons om continu te verbeteren. Ons credo is niet voor niets ‘Samen bouwen aan morgen’.”

 

Continuïteit door zelfsturing

Van der Heijden werkt volgens een model van zelfsturing. Er zijn acht leidende principes die als rode draad door de organisatie lopen. Iedere medewerker beslist op basis hiervan zelf of een bepaalde actie bij het bedrijf past. “Wij geloven dat een zelfsturende organisatie dé manier is om onze continuïteit te waarborgen”, aldus Herbert. “Vooruitlopen op een wereld die continu verandert vraagt om voortdurende ontwikkeling van de eigen organisatie. Experimenteren met nieuwe werkwijzen, het steeds verder verfijnen van de eigen processen en het helpen groeien van onze mensen. Zelfsturing maakt dit mogelijk. Bovendien zorgt het voor een hoge mate van betrokkenheid bij projecten en worden mensen gestimuleerd om steeds voor de beste oplossing te gaan. Dit leidt tot extra klantwaarde in de vorm van betrouwbaarheid, vooruitstrevendheid, betrokkenheid en kwaliteit.”

 

Jubileumuitgave en feest

Ter ere van het jubileum is een boek ontwikkeld over 125 jaar Van der Heijden, dat aan alle medewerkers is uitgereikt. Naast een tijdlijn met de hoogtepunten per generatie bevat het persoonlijke interviews met medewerkers zoals Jan, en daarnaast komt natuurlijk de nieuwe generatie medewerkers aan bod. Ook trotse klanten komen aan het woord. Een boek over mensen; precies waar Van der Heijden voor staat. In september wordt het jubileum groots gevierd met alle medewerkers, hun partners en (klein)kinderen. “Want”, zo stellen Arno en Herbert, “zij maken ons familiebedrijf tot wat het is en dragen allemaal bij aan het familiegevoel hier.”

 

Zie hier ook het artikel van het Brabants Dagblad:

Schaijk, 25 juli 2017 – Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk viert binnenkort het 125-jarig jubileum. Een bijzondere mijlpaal voor een bedrijf dat ‘pas’ vier verschillende generaties aan het roer hadwww.bd.nl

125-jarig-bestaan-BD

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen