geplaatst op 16 november 2020

Plan De Eendracht

In juni deden we samen met LA architecten, New Horizon, K+, Verhoeven Leenders en van der Krabben mee aan een tender van de gemeente Oss. Het ging hier om appartementen op het Bergse Veld in Berghem. We bedachten een ontwerp voor 33 appartementen aan het Meester Gielenplein, waarvan 12 voor de sociale verhuur, 11 voor de vrije-sectorverhuur en 10 voor de vrije-sector-koop.

 

Naam ‘De Eendracht’

Gebouw ‘De Eendracht’ zou komen te staan op historische grond. In 1929 werd de club DES Gement opgericht, op deze plek is zo decennialang gevoetbald.
De E van DES stond voor Eendracht. Zo is de naam van dit plan ontstaan. De Eendracht, een appartementencomplex waar mensen met een verschillende achtergrond eendrachtig samenleven. 

 

Het gebouw

Het ontwerp heeft een moderne en natuurlijke uitstraling door de, in het oog springende, lavasteen. De Eendracht heeft twee voorzijden. De zuidzijde aan de kant van het plein en aan de noordzijde met de voordeuren van de appartementen. Op het eigen terrein zijn er 33 parkeerplaatsen opgenomen, bedoeld voor de bewoners.

 

Lavasteen

In het ontwerp kozen we voor een roodbruine steen en balkons met een balustrade van schanskorven gevuld met lavastenen. De lavastenen zorgen namelijk voor absorptie van het geluid (geluiddempend) van evenementen en geven het plan een eigen karakter en beleving.

 

Duurzaamheid

Warmte
In het moderne gebouw zorgt een individuele warmtepomp voor de verwarming en warmwatervoorziening. De ventilatie-wtw zorgt voor continue verse lucht en een gezond binnenklimaat.

Circulariteit
We zouden gebruik hebben gemaakt van circulaire beton en citumen dakbedekking (gerecyclede bitumen).

Mos-sedum
Om regenwater te bufferen, verhitting tegen te gaan en om te zorgen voor meer groen in de omgeving is De Eendracht grotendeels voorzien van een mos-sedumdak. Dit betekent dat het dak bestaat uit kleine, sterke vetplantjes in een vegetatielaag die regenwater opneemt en vertraagd doorgeeft.

Zonnepanelen
Op het overige gedeelte van het dak is plek voor de zonnepanelen.

Regenwater
Onder de open bestrating zouden de zogenaamde ‘infiltratiekratten’ worden opgenomen. Deze zorgen ervoor dat het regenwater langzaam wegzakt in de bodem.

Ecologische structuur
Tot slot zijn in het plan een bijenhotel, vogelhuisjes op palen én vleermuiskasten opgenomen om op die manier de biodiversiteit en de ecologische structuur te versterken.

 

 

Tender winnaar

De tender is uiteindelijk gewonnen door de combinatie Muller Wagemakers. Van harte gefeliciteerd!

 

Projecten Van der Heijden

Bekijk hier al onze projecten.