geplaatst op 20 juli 2018

Loading

De Valuwe, een buurt met toekomst wordt nieuw leven ingeblazen. De hele wijk wordt gefaseerd aangepakt en verbeterd. Na onze bijdrage in de uitvoering voor fase 3 (15 appartementen en 43 woningen), werken we nu samen met Mooiland een plan uit voor 41 sociale huurwoningen (21 appartementen, 4 nulttredenwoningen, 12 eengezinswoningen en 4 beneden- bovenwoningen) in fase 4. Dit plan is geheel volgens BENG eis. Deze nieuwe eis staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. “Door de toepassing van deze BENG eis zijn de woningen nu al klaar voor de toekomst en hebben nu al de kwaliteit die op langere termijn wordt verlangt” aldus onze collega en projectleider Walter Derks.

Vooruitlopen op 2020

De BENG eis gaat in 2020 de EPC-eis (Energieprestatiecoëfficient) vervangen. Maar wij wachten niet op 2020 als we het nu al kunnen toepassen. We zien het belang hiervan voor zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw. Walter: “BENG is een nieuwe eis die duurzamer is en niet alleen kijkt naar hoeveel energie nodig is voor het gebouw, maar ook naar het soort (groene) energie dat gebruikt wordt. Met BENG verbruik je minder”.

Energiezuinig, gasloos en wooncomfort

Om daadwerkelijk aan deze eis te voldoen, passen we verschillende technieken toe. In de 41 sociale huurwoningen maken we onder andere gebruik van zowel bodemwarmte- als luchtwarmtepompen. Deze systemen wekken energie op die de woningen verwarmen. “Beide systemen zijn duurzaam en helemaal gasloos. We hebben deze keuze ook gemaakt omdat het op de langere termijn het meeste rendement voor zowel de huurder als opdrachtgever oplevert”, vertelt Walter.

Verder zijn een goede isolatie en luchtdichtheid belangrijke toepassingen om aan de BENG eis te voldoen. Een goed geïsoleerde woning heeft minder energie nodig om te verwarmen en tevens wordt er geen energie verspild. Naast het verwarmen, hebben we ook nagedacht over koelen. Een goede isolatie betekent immers dat de woning beter warmte vasthoudt. Ook tijdens mooie warme zomerdagen. Door zonweringen blijft het wooncomfort in huis ook op deze zomerdagen behouden.

Meerwaarde vast team

We hebben het project al vroeg in mogen vliegen. Samen met vaste partners werken we vanaf het schetsontwerp van Theo Verburg architecten te Ede het plan optimaal uit. De opgedane ervaring van dit team met vaste partners tijdens fase 3 nemen we daarin mee.  Ook de nauwe samenwerking met Archifit is bij dit project een groot voordeel. “Van der Heijden en Archifit vullen elkaar heel goed aan. Het is een wisselwerking tussen enerzijds de uitwerking van een plan en anderzijds de praktische realisering hiervan. We hebben samen de kennis in huis om de opdrachtgever te ontzorgen en te ondersteunen in het maken van goede keuzes in de engineering”, aldus Walter.

Werken in een team met vaste partners is voor alle betrokkenen van een bouw een meerwaarde. Walter: “De uitvoering van de 15 appartementen en 43 woningen is hier een goed bewijs van. De bouwtijd van de woningen was minder dan een half jaar en de 15 appartementen slechts 9 maanden. De omwonenden waren blij verrast dat de onoverkomelijke overlast in de wijk zo kort en minimaal was”.

Op naar wederom een duurzame bijdrage aan de buurt ´de Valuwe´. Samen met Mooiland. Wij hebben er zin in.

 Walter Derks, Van der Heijden, Bouwen kan andersWalter Derks, projectleider. 

Lees hier over het symposium over duurzaamheid van afgelopen december. Ter ere van onze 50-jarige samenwerking met Mooiland. 

Voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met Walter Derks of Herbert van der Heijden via 0486-46 18 55/info@vd-heijden.nl