geplaatst op 17 april 2020

Loading

Plan Castanea

Samen met NBA, LANDLAB en New Horizon hebben wij meegedaan aan een tender die door de gemeente Nijmegen werd uitgeschreven. Het betreft een herbestemming van een voormalige school aan de Dobbelmannweg in Nijmegen tot nieuwe woningbouw. Helaas is ons de opdracht niet gegund, maar toch zijn wij erg trots op onze prestatie. Daarom willen wij ons plan Castanea graag met jullie delen!

 

Combinatie van stadswoningen en appartementen

Castanea is 21 appartementen boven een halfverdiepte parkeergarage en daarnaast nog 3 stadswoningen om de vrij toegankelijke binnentuin toch een besloten karakter te geven. Landschappelijk natuurinclusief ingebed in een kleinschalige natuurlijke omgeving met hoge diversiteit aan inheemse soorten.

 

Toekomstbestendig

Castanea is hoopvol richting de toekomst van onze planeet en is zelfvoorzienend in energie, buffert regenwater, gaat hittestress tegen, ontwikkelt biodiversiteit, stimuleert ontmoeting en staat open voor verandering. Het is daarnaast gebouwd van zo veel mogelijk bio-based en circulaire materialen en hiermee een gebouw van en voor de toekomst. Flexibele circulaire binnenwanden maken het mogelijk in de toekomst appartementen te vergroten en/of binnen aan te passen.

Castanea

 

Liefdevol

Een riante openbare Kloostertafel biedt de mogelijkheid voor ontmoeting en zorgt voor een openbaar karakter in de tuin. Een buurtkas zorgt voor een mogelijk jaarrond programma met zowel de bewoners van Castanea als wellicht ook omwonenden. Deze nieuwe woonvormen zijn volop aanwezig in de openbare ruimte, maar zijn ook terug te vinden in de vrienden appartementen van Castanea; een bijzondere woonvorm waarin vrienden gemeenschappelijk maar toch privé kunnen wonen.

Castanea

 

Rijke historie

Het voormalige kloostercomplex aan de Dobbelmannweg en Groenestraat bevat een rijke historie. Bouwhistorisch onderzoek heeft aangetoond dat er een rijkdom aan architectonische stromingen te vinden is. Castanea is eigentijds, zoekt aansluiting bij de (katholieke) stijlen vertegenwoordigd in het straatbeeld en zorgt voor de afronding van het Kloostercomplex. Met het herstellen van de kloostermuur met een typische toegangspoort wordt de hoofdentree benadrukt. Via een QR-code verwerkt in de fries, komt de voorbijganger op informatiepagina(s) welke het verhaal vertellen over de historie van deze plek.

Catanea DobbelmannwegCatanea Dobbelmannweg

 

Enkele technieken

  • CO2 gestuurde ventilatie
  • W.T.W op douche en ventilatie- NOM (of zelfs Energie Leverend)
  • Individuele warmtepomp op bronnen voor alle woningen
  • Hoofddraagconstructie 100% van circulair beton (Freement)
  • Scheidingswanden 100% van circulaire Knauf wanden
  • Gevels in HSB elementen- Steenstrips (UrBricks) gemaakt van 100% circulaire materialen
  • Gevel detailering gemaakt van thermisch gemodificeerd (sloop) hout
  • Dakbedekking (platdak) Citumen circulaire bitumen
  • Climalife dakpannen (filteren fijnstof)
  • Oogstkaart door New Horizon van bestaande Donorgebouwen

 

Bekijk hier onze projecten.