','

' ); } ?>

Natuurinclusief, Klimaatadaptief, Circulair en NOM

Architecte aan het woord

Architecte Marije Sanders van Archifit uit Schaijk zette met trots haar handtekening onder het ontwerp van de 17 circulaire woningen. Met slimme ideeën en de nieuwste innovatieve toepassingen wist ze een woning te creëren die naast volop wooncomfort voor de huidige bewoners vooral ook voordelen heeft voor de toekomst. “Vrijwel ieder onderdeel van de woning kunnen we opnieuw gebruiken.”

“Steeds vaker krijgen we het verzoek om een woning te ontwerpen die naast duurzaam en energiezuinig ook zo circulair mogelijk is. In het ontwerp voor de 17 woningen in Den Hoek hebben we gezocht naar materialen met een lange levensduur, die een zo duurzaam mogelijke herkomst hebben. In plaats van bakstenen voor de gevel hebben we bijvoorbeeld gekozen voor houten gevelbekleding. Hout is een hernieuwbare grondstof en is eenvoudig los te schroeven, zodat we de gevelpanelen opnieuw kunnen gebruiken. Dat lukt je bij een stenen gevel nou eenmaal niet.
Bijkomend pluspunt van de houten gevels is dat we ze prefab in de fabriek maken, waardoor we de woning in één dag tijd wind- en waterdicht kunnen maken. Die snelle bouwtijd heeft meer voordelen. Doordat de woning in één dag wind- en waterdicht is, kunnen we bouwmaterialen gebruiken die niet goed tegen regen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de Faay binnenmuren gemaakt van vlas.
Bijzonder aan dit project is dat we van leveranciers een gegarandeerde terugneemgarantie hebben gekregen. Dit betekent dat de leverancier de materialen weer terugneemt wanneer onderdelen van de woningen in de toekomst mogelijk gedemonteerd zouden worden. Deze onderdelen worden dan verwerkt tot nieuwe producten. Daarmee voorkomen we dat bouwmaterialen op de stortplaats belanden. Met deze woningen bouwen we dus in het kwadraat aan de toekomst.”

Architecte Marije Sanders

Een woning waar Natuurinclusief, Klimaatadaptief, Circulair en NOM bij elkaar komen.

Projectontwikkelaar Lauran van Poppel, Van der Heijden, Bouwen kan anders

Privé: Lauran van Poppel

projectontwikkelaar

+31 (0) 486 46 81 21 lvanpoppel@vd-heijden.nl