','

' ); } ?>

Van een bedrijfslocatie naar een wijk met een mooie diversiteit aan woningen

Symbolische overhandiging houten donorhart

‘Het venster van Made’ verrijst in dit Brabantse dorp op een bijzondere manier. Vroeger produceerde familiebedrijf Van Iersel Geveltechniek op het voormalige bedrijventerrein decennialang kozijnen en puien, nu wordt het gebouw geoogst. In dezelfde contreien komen nu 87 woningen en appartementen tot leven. Niet met primaire grondstoffen, maar met secundaire materialen, gewonnen uit andere gebouwen: “We zetten circulair beton in voor de funderingen en citumen voor de dakbedekking.”

Dat er bij het venster van Made veel aandacht is voor circulariteit, is duidelijk als we de gebruikte materialen onder de loep nemen. Er worden secundaire grondstoffen ingezet die geoogst zijn: zo zijn de funderingen opgebouwd uit circulair beton. Daar weet Rob van Lith van New Horizon meer over: “Wij slopen niet, maar oogsten en leveren producten uit urban mining”, trapt hij af. “Bij dit project mogen we beide doen en daar zijn we vanzelfsprekend erg enthousiast over.” Hij vertelt eerst over het oogsten: “De afgelopen jaren hebben bedrijven zich om ons heen verzameld die ons van donorgebouwen voorzien. Het gebouw van Van Iersel voldoet hieraan en krijgt op een andere plek een tweede leven. Omdat Van der Heijden bouw en ontwikkeling ons een gebouw doneert waarvan wij de grondstoffen kunnen ontginnen, dragen ze bij aan de circulaire economie. We hebben ze daarom een houten donorhart overhandigd. Het gewonnen beton zetten we om in zand, grind en cement, met de Smart Liberator in Zaandam. Van de gewonnen grondstoffen produceren we Urban Mining Concrete.” Van Lith gaat verder over het leveren van secundaire grondstoffen voor Het venster van Made: “We zetten het circulaire beton in voor de funderingen en citumen voor de dakbedekking.” Van Poppel vult aan: “Het laten oogsten van een donorgebouw en het inzetten van hergebruikte materialen sluit perfect aan op onze visie en missie. Het was voor ons dan ook een logisch pad om te bewandelen om hier een donorgebouw aan te bieden en voor de ontwikkeling hergebruikte grondstoffen te gebruiken.”

Het venster van Made verrijst op de locatie waar eerder familiebedrijf Van Iersel decennialang onder andere kozijnen produceerden.