Loading

Het hoogst haalbare

Van der Heijden bouw en ontwikkeling loopt graag voorop. De duurzame maatregelen die nu in gemeengoed zijn in de bouwwereld zijn door Van der Heijden al jaren in de praktijk beproefd. Zo voerden ze in opdracht van de gemeente Dordrecht als eerste in Nederland een multifunctionele accommodatie compleet uit volgens de eisen van het GPR-programma. En ook vandaag de dag nemen zij een koppositie in als het gaat om duurzaam bouwen. Woningbouwprojecten zoals Akkerwinde en Voorburcht zijn hier goede voorbeelden van. Bewoners van deze wijken ervaren wooncomfort tegen aanzienlijk lagere kosten. Herbert van der Heijden, directeur en eigenaar van Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling vond dat hun eigen kantoorpand niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd: “Verduurzamen is inmiddels een van de belangrijkste pijlers in onze visie. Dan moet je eigen pand daar een sprekend voorbeeld van zijn. Juist daarom hebben we bewust gekozen voor een fikse upgrade die voldoet aan de eisen van Breeam. Een mooie testcase om te zien of we onze ambities in de praktijk waarmaken”.

Wereldwijd duurzaamheidskeurmerk
Breeam staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een manier om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Het is wereldwijd het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Van der Heijden: “Met de aanpak van ons pand wilden we een substantiële verbetering van onze werkomgeving realiseren en meteen aantoonbare ervaring opdoen met de standaarden van het keurmerk.” Tijdens de verbouwing van hun pand was Van der Heijden opdrachtgever voor zijn eigen mensen. Via BIM (Bouw Informatie Modellering) kreeg hij net zoals andere klanten een helder inzicht in het bouwproces. “Met BIM wordt het proces transparant waardoor je veel efficiënter kunt werken en, niet onbelangrijk, aanzienlijk kosten kunt besparen  Letterlijk als klant aan tafel schuiven, leerde ons waar we ons werkproces nog verder kunnen verbeteren.”

Very Good
Om een gebouw volgens Breaam standaarden aan te pakken moet er een uitgebreid draaiboek gevolgd worden. Daarbij heeft Van der Heijden in gebouwverduurzamer INNAX uit Veenendaal en architectenbureau inTex architecten uit Arnhem goede samenwerkingspartners gevonden. Van der Heijden: “Binnen Breeam kun je op verschillende fronten credits halen die een bepaalde score opleveren. Met het team hebben we gekeken waar we konden ‘scoren’. Belangrijke winstpunten waren de energiereductie, CO2-besparing, comfort verbetering en milieubewust bouwen. Maar ook factoren zoals de routing in het pand, het fiets- en looppad om het pand en de veiligheid spelen een rol in de weging. We zijn gegaan voor het predicaat ‘Very Good’. Zoals het er nu uitziet, ontvangen we dit jaar nog het certificaat.” De voordelen van de verduurzaming zijn nu al te merken Van der Heijden: “We hebben een energiereductie van ruim 53% weten te bereiken vergeleken met voor de verbouwing.  Ook is het gelukt om het hoogst haalbare energielabel van A++ te halen en het pand is er qua efficiency enorm op vooruit gegaan. De routing en indeling zijn logischer met als resultaat dat we 2 spreekkamers en 6 werkplekken meer hebben weten te creëren binnen dezelfde vierkante meters. Daarnaast heeft het ons als eigenaren opgeleverd dat we 17 jaar na de overname vol overtuiging en trots kunnen zeggen: ‘Dit is óns pand’”.

Interne expertise
Van der Heijden: “We onderscheiden ons van andere bouw- en ontwikkelingsbedrijven met onze gedrevenheid en betrokkenheid. Met een drive om duurzaam te  bouwen en zuinig te zijn met grondstoffen. Na ons komt er immers nog een generatie. Daarbij staat in onze visie de klant altijd voorop. We willen blijven verrassen door oplossingen te bieden waar hij zelf niet aan gedacht heeft. Dat vergt een pro-actieve houding van al onze medewerkers. Te beginnen bij mijn broer Arno en mezelf. Details maken het verschil. Wij zorgen er dan ook voor dat we de ins en out van alle projecten kennen en we zijn altijd bereikbaar voor opdrachtgevers. Maar het stopt niet bij ons; ook onze timmerman op de bouw  is een visitekaartje. Zo blijven we bouwen aan onze interne expertise. Klanten plukken daar de vruchten van.”