Loading

Bouwkundig hoogstandje op de oppervlakte van een postzegel.

Toen Cor van der Heijden zijn bedrijf CSU Cleaning overdroeg aan de nieuwe generatie had hij ineens veel tijd over. Tijd die hij graag steekt in kunst en cultuur voor zijn geliefde plaats Uden. Zo schonk hij al eens twee kleurrijke kunstwerken. Ook zette hij zich vurig in voor theater Markant. “Het was mijn droom om Markant uit te breiden met een evenementenzaal en een restaurant. Ik geloof in een cultureel centrum dat iedere dag iets te bieden heeft. Dat staat er nu!”, aldus Van der Heijden.

Sterke onderbouwing
Na een lange voorbereidingstijd van zo’n 15 jaar wilde de Gemeente Uden tegelijk met de nieuwbouw, het theater privatiseren. Het bestek en programma van eisen voor de nieuwbouw konden worden geschreven. Van der Heijden: “Op basis daarvan hebben we zes aannemers een prijs en aanpak laten uitwerken. Van der Heijden bouw en ontwikkeling kwam niet als goedkoopste uit de bus, maar ze hadden wèl de beste onderbouwing. Uit de detaillering van hun aanbod was goed te zien dat aan alles was gedacht. Bij deze partij zouden we niet voor verrassingen komen te staan,  was de gedachte. En dat bleek zo te zijn. Het hele project heeft slechts een overschrijding van 3% gekend. Een peulenschilletje, toch?”

Geruisloos werken
Van der Heijden bouw en ontwikkeling moest bouwen op de vierkante meter. En dat ook nog eens in het drukke Udense centrum. “Beslist geen sinecure. De bouwkraan moest in het toekomstige gebouw worden opgetrokken. Op een ruimte van 1.000 m2 is maar liefst 3.160 m2 vloeroppervlakte gerealiseerd. Dat kun je gerust ‘werken op een postzegel’ noemen”, lacht Van der Heijden. Ook het bouwen in het centrum vraagt om specifieke kwaliteiten. “Je hebt te maken met ondernemers maar ook voetgangers en fietsers die zo min mogelijk last mogen hebben van de werkzaamheden. Het bouwbedrijf heeft dat geruisloos geregeld.”

Kunststukje
Niet alleen de ruimte was krap, ook in de tijdsplanning was geen rek. Van der Heijden: “Er zijn kunststukjes uitgehaald om de bouwtijd te verkorten. Soms waren er wel vijftig tot zestig man tegelijk aan het werk. Zie het dan maar eens gestroomlijnd te laten verlopen. Want alles hangt natuurlijk met elkaar samen. Is de klimatisering niet klaar? Dan kan de afwerking niet starten. Die klimaatcontrole is in een theater, waar soms wel 1.800 mensen tegelijk aanwezig zijn, overigens van groot belang.  In samenwerking met SEARCH heeft Van der Heijden een duurzaam systeem gerealiseerd dat ervoor zorgt dat restwarmte wordt opgeslagen. Die vervolgens kan worden ingezet in koude periodes. Andersom kan het systeem ook koude lucht opslaan en hergebruiken als het warm is.”

Betrokken en zorgvuldig
Cor van der Heijden is zelf niet de directeur van Markant. Daar is Maarten Prinssen voor aangetrokken. “Hij is nauw betrokken geweest bij iedere stap van het bouwproces. Zelf ben ik natuurlijk ook regelmatig bij de bouwteamvergaderingen geweest. Daarnaast had ik  contact met de directie van Van der Heijden. Zowel Prinssen als ikzelf hebben de projectleiding en het uitvoerende personeel  van het bouwbedrijf ervaren als zeer betrokken en zorgvuldige vakmensen. Als we het opnieuw zouden doen, belden we  hen direct weer. Zonder twijfel. Er staat een mooi, functioneel gebouw waar we erg trots op zijn!”