Loading

Ontmoetingsplein Mellepark: een multifunctioneel megaproject

De scholen, wijk- en sportfaciliteiten in de Udense wijk Melle waren dringend aan vernieuwing toe. En het gebied waartoe de wijken Melle, Hoeven en Raam behoren, kon best een impuls gebruiken. Van der Heijden bouw en ontwikkeling werd ingeschakeld voor de bouw van een splinternieuw ontmoetingsplein. Nu staat er een mooi vormgegeven en vooral ook functioneel ingerichte accommodatie met heel veel mogelijkheden. De bouw startte in juni 2020 en het pand werd opgeleverd in mei 2021. Edwin Verbruggen, projectleider bij de gemeente Uden, vertelt hoe hij de samenwerking met Van der Heijden bij dit project heeft ervaren.

Meer dan een ontmoetingscentrum
Een ontmoetingscentrum dat bijdraagt aan de sociale functie in de wijk. Dat was de opdracht. Met voldoende ruimte om de basisscholen Camelot, De Palster en een kinderopvang te huisvesten. En de sporthal met twee zaaldelen voor algemeen gebruik en een derde deel met vaste opstelling voor turnvereniging V&K Uden. Maar ook een professionele keuken die de bar van het centrum ondersteunt en gebruikt kan worden door volwassenen en kinderen, voor kookworkshops en om in te koken voor buurtbewoners. Een grote uitdaging om dat allemaal binnen de beschikbare meters, én het toegekende budget, te laten passen. Edwin vertelt: “Dat betekende keuzes maken en creatief zoeken naar manieren om met een andere aanpak toch de gewenste kwaliteit en functionaliteiten te bieden. Daarbij hebben we de kennis en vindingrijkheid van Van der Heijden keihard nodig gehad.”

Blij met Van der Heijden
Edwin was blij toen hij hoorde dat Van der Heijden de ontwikkelende bouwer van dit project werd. “Ze hebben in Uden eerder al unieke gebouwen neergezet, met goede installaties, goede kwaliteit en binnen de tijd. Fijn dus dat zij de aanbesteding wonnen. Van der Heijden kan goed overweg met complexe puzzels en heeft altijd een goede planning. In dit project werd die tot op de week nauwkeurig gerealiseerd. De medewerkers regelen tijdig de inkoop en anticiperen op mogelijke tegenslagen. Wat een extra uitdaging was in dit moeilijke coronajaar.”

Ongekend communicatieapparaat
In het bijzonder is Edwin enthousiast over de communicatie door Van der Heijden, zowel richting het bouwteam als omwonenden en andere betrokkenen. “Actief betrokken” noemt Edwin de mensen van Van der Heijden. “Om te beginnen hebben ze ons als gemeente ontzettend geholpen door zich te verplaatsen in onze positie en ons oprecht te adviseren. Ook zorgden ze vanuit hun rol als aannemer dat er wekelijks overleg was met de architect. In uitstekende samenwerking met de gemeente is er een ongekend gezamenlijk communicatieapparaat opgetuigd rondom het project om de hele interactie op en rond de bouwplaats in de hand te houden. Hoe houden we de omwonenden op de hoogte? Wie communiceert wat op welk moment? Van der Heijden minimaliseerde alle ruis op de lijn.”

Terugkijken met plezier
Toewijding, kwaliteit, daadkracht en betrouwbaarheid. Dat zijn de woorden die naar boven komen als we Edwin vragen waarom hij met plezier terugkijkt op de samenwerking. “Ik herinner me wat Tino als projectleider van Van der Heijden zei bij de aftrap met het bouwteam: ‘We zijn met een dreamteam bij elkaar. En nu gaan we het waarmaken’. Dat waarmaken hebben ze gedaan. Door te laten zien wat haalbaar is binnen een afgesproken tijdsbestek en budget. Én er is zelfs een fiks aantal vierkante meters toegevoegd, waardoor het complexe programma van eisen er zo goed als helemaal in zit. Kortom, ze laten écht zien dat bouwen anders kan.”