Loading

Twee scholen die in rook opgaan. Deze ramp voltrok zich op oudejaarsavond 2014 in Uden. Stichting OOG en KIEM Onderwijs, beheerders van de scholen, besloten van de nood een deugd te maken en een extreem duurzaam kindcentrum te realiseren. Van der Heijden werd samen met een aantal andere partijen uitgenodigd en kreeg de opdracht gegund. Frank van Wetten, stafmedewerker facilitair bij Stichting SAAM, vertelt hoe hij de samenwerking heeft ervaren.

Uniek in doorlooptijdverkorting
“Er lagen stevige ambities op tafel voor kindcentrum Speelplein Zoggel”, vertelt Frank van Wetten. “Qua duurzaamheid, maar ook qua bouwtijd. Daarnaast wilden we op een vernieuwende manier samenwerken. We hebben gericht gezocht naar partners die hierbij passen. Partijen die initiatief tonen, vooroplopen in duurzaamheid en ervaring hebben met integrale samenwerkingsvormen. Van der Heijden toonde zich gelijk vanaf het eerste gesprek heel meedenkend en oplossingsgericht. Daarnaast was ik onder de indruk van de doorlooptijd die ze presenteerden. Door lean plannen kon Van der Heijden maar liefst vier tot vijf maanden eerder opleveren dan de andere partijen. Tijdens de uitvoering ging daar nog eens een maand extra vanaf. Ik heb al heel wat gebouwen neergezet, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Alles klopte en er zat een enorme snelheid in.”

Een man een man, een woord een woord
Frank van Wetten hecht veel waarde aan vertrouwen. “In het zakendoen zoek ik partijen waarbij ik het gevoel heb dat we elkaar maximaal vertrouwen. Je kunt wel alles dichttimmeren met contracten, maar ik geloof meer in een goede handdruk. Bij Van der Heijden heb ik vanaf de eerste dag het gevoel gehad dat het goed komt. Waar dat in zit? Ze hebben ongelooflijk kundige medewerkers die bovendien communicatief sterk zijn. En oplossingsgericht. Wij hadden onze visie duidelijk op papier staan en vertaald naar een programma van eisen. Van der Heijden doet het vervolgens gewoon. Natuurlijk stuit je weleens op problemen, zo gaat dat met bouwen. Maar dan wordt het opgelost en altijd binnen de kaders die we eerder samen hebben vastgesteld. Dus ook binnen budget. Het gezegde ‘een man een man, een woord een woord’ is hier honderd procent van toepassing.”

Geoliede machine
“Zo’n korte doorlooptijd vraagt om een goede voorbereiding”, vervolgt Frank van Wetten. “We hebben een halfjaar lang bijna wekelijks met elkaar om tafel gezeten om de bouw volledig uit te engineeren. De meerwaarde daarvan bleek wel in de uitvoering. Alles was tot in de puntjes georganiseerd, ook qua communicatie en logistiek. Heel bijzonder, zeker als je weet hoeveel partijen er bij een bouw als deze betrokken zijn en hoeveel geld er in omgaat. Elke ochtend om 8.30 uur was er een dagstart om de doelen voor die dag te bespreken en vervolgens ging iedereen aan de slag. De teams van Van der Heijden werken zelfsturend en de mensen mogen autonoom beslissingen nemen. Dat bespaart veel tijd en geld. Het liep als een trein.”