Loading

Alles-in-een-thuisbasis voor een veilige regio

Een veelzijdig nieuw regionaal gebouw als uitvalsbasis voor de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Dat realiseerde Van der Heijden bouw en ontwikkeling aan de Voederheil in Zeeland. Het resultaat? Een volledig gasloos pand met veel aandacht voor energiebesparing en het hergebruik van regenwater. Dit moderne complex huisvest meerdere regionale functies. Daarnaast biedt het onderdak aan de vrijwillige brandweer van Zeeland.

Alles onder één dak
Het pand moest een multifunctioneel gebouw worden voor de hele regio. Marcel van Helvoirt, specialist huisvesting bij de Veiligheidsregio Brabant-Noord, vertelt: “Om de efficiëntie en bereikbaarheid van onze diensten te verbeteren, is er een centrale plaats gecreëerd voor de bevoorrading van de diverse brandweerposten en de controle van alle middelen. Het gebouw bevat diverse kantoorfuncties, een autowerkplaats, meerdere testruimten en een constructiewerkplaats waarin alle voertuigen en ander materieel gecheckt en gekeurd worden.”

Slimme oplossingen voor concrete behoeften
Bij dit project is goed overlegd met de gebruikers over de gewenste inrichting. “Daarbij hebben we gelet op hoe we nu werken, én hoe we in de toekomst willen werken”, legt Marcel uit. “Vervolgens heeft Van der Heijden alles precies zo gerealiseerd als wij het bedachten. Zo beschikt de autowerkplaats nu over een stempelhefbrug en een smeerput. En kunnen we de in- en uitgifte, controle en reiniging van kleding en ademluchtmaterieel veel beter organiseren. De slim ingerichte dubbele wasmachinewand en de gescheiden ruimtes voor schoon en vuil materieel zijn daarbij een uitkomst.”

Oprechte aandacht voor de praktijk
In het bouwproces toonde het team van Van der Heijden zich uiterst flexibel en proactief, aldus Marcel: “Bij aanvang van het bouwproject namen de projectbegeleiders uitgebreid de tijd om de werkwijze en onderlinge verwachtingen af te stemmen. Bovendien gingen ze kijken op de oude werkplaatsen die verspreid lagen over meerdere locaties. Door te zien hoe daar gewerkt werd, konden ze zich beter inleven en kregen ze nog meer begrip voor ons werk. En tijdens de uitvoering kwamen ze met oplossingen voor onvoorziene uitdagingen en met ideeën om ruimtes of voorzieningen nog efficiënter te maken. Dit waardeer ik enorm.”

Een geslaagd project
Marcel kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking: “In onzekere tijden van oorlogen, materiaaltekorten en prijsschommelingen heeft Van der Heijden bewezen dat samenwerking en vakmanschap tot succes leiden. Dit is een geslaagd project dat beantwoordt aan de wensen van de gebruikers en een positieve bijdrage levert aan de gemeenschap en de toekomst.”