Loading

Prologis Park Eindhoven DC4

Het bouwen van een uiterst duurzaam en gezond distributiecentrum op een plek die eerder nog een vuilstortplaats was. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Prologis zocht een betrouwbare partner om de volledige regie te nemen bij het realiseren van dit project en vond die in Van der Heijden. Inmiddels is het distributiecentrum volgens schema opgeleverd en in gebruik: Prologis Park Eindhoven DC4.

De uitdaging van dit bouwproject
Een belangrijke wens van Prologis was het bouwen van het pand volgens de WELL Building Standard. Oftewel: met maximale aandacht voor het welzijn van de werknemers. Dat zorgt voor de nodige eisen aan ontwerp en uitvoering. Martijn Kuijken is director projectmanagement Benelux bij Prologis. Hij vertelt: “Wat wij vroegen was niet eenvoudig. Vanuit onze conceptuele gedachten moest een vertaalslag gemaakt worden naar de technische uitvoering. Daarvoor pakte Van der Heijden direct de verantwoordelijkheid.” Extra uitdaging hierbij was het grondsaneringsproces. Die stap van vuilnisbelt naar logistiek paradijs bracht nogal wat met zich mee. Op het gebied van sanering, veiligheid en vergunningen bijvoorbeeld. “Het was een complexe aangelegenheid”, zegt Martijn. “En die hebben ze gewoon goed gemanaged.”

Betrouwbaar en daadkrachtig bouwbedrijf
“Direct in de allereerste gesprekken vonden wij Van der Heijden een prettige club. Het is een vlotte, overzichtelijke organisatie waarin iedereen goed benaderbaar is en verstand van zaken heeft. Van de directeur en projectleider tot de uitvoerder, werkvoorbereider en assistenten in de bouwkeet.” Betrouwbaarheid en daadkracht noemt Martijn als belangrijke kenmerken van de organisatie. “Ze doen wat ze beloven, zijn gedreven en weten van aanpakken. In plaats van moeilijke situaties uit de weg te gaan, maken ze knelpunten bespreekbaar en komen ze proactief met oplossingsrichtingen.”

Een moderne bouwer
Volgens Prologis laat Van der Heijden echt zien dat bouwen anders kan. Martijn omschrijft het bedrijf als ‘een moderne bouwer’. Hij vindt het inspirerend om te zien hoe ze de regisserende rol op zich nemen in het hele proces. “Dat zie je aan de manier waarop ze vooruitdenken, de verschillende partijen aansturen en de kaders van het bouwproces in het oog houden”, zegt hij hierover. “Die organisatorische rol wordt alleen maar belangrijker nu bouwen steeds complexer en uitdagender wordt.”

Uitvoering tot in de puntjes
Dat het project helemaal naar tevredenheid van Prologis is uitgevoerd, schrijft Martijn toe aan het meedenken in alle fases van het proces. “De uitvoering ging zo goed omdat de voorbereiding altijd tijdig en op orde was. Van het ontwerp en de procesorganisatie tot de situatie op de bouwplaats: alles was tot in de puntjes verzorgd. Ik heb vanaf dag één een relaxed gevoel gehad en erop vertrouwd dat alles goed zou gaan. Wat ook vermeldenswaardig is: we zijn nu vier maanden na oplevering van het distributiecentrum en ik heb nauwelijks omkijken naar het pand. Doordat de opleverpunten minimaal waren, heeft onze huurder er een soepele start gemaakt.”

Voor herhaling vatbaar
Als beursgenoteerd Amerikaans bedrijf, is Prologis wereldwijd de grootste belegger en ontwikkelaar van logistiek vastgoed. Met 90 miljoen m2 vastgoed wereldwijd, waarvan 18 miljoen m2 in 12 Europese landen is het bedrijf nog lang niet uitontwikkeld. Mogelijkheden genoeg nog dus om samen op te pakken met bouwers als Van der Heijden. “Als langetermijndenker bouwen we graag langdurige relaties op met vaste partners. Van der Heijden zou daar vanaf nu zomaar bij kunnen horen”, aldus Martijn Kuijken. “Sowieso hebben we samen al een intentieovereenkomst voor de tweede fase van Prologis Park Eindhoven DC4.” Dat belooft wat.