geplaatst op 13 juli 2023

Loading

Bij Van der Heijden geloven we in het belang van het inspireren en begeleiden van toekomstige professionals in de bouwwereld. Daarom zijn we trots dat we hebben deelgenomen aan de Bouworiëntatiedagen, een evenement waarbij eerstejaars studenten Bouwkunde een unieke kans kregen om een kijkje te nemen in onze bruisende sector.

Tijdens deze dag hebben we studenten verwelkomd op onze projectlocatie in Eindhoven, waar ze van onze collega’s Jos, Tim en Anne informatie kregen over onze organisatie, de voorbereidingen van het project én de uitvoering. Welke uitdagingen komen we tegen, hoe zorgen we voor groepsdynamiek en eenheid en hoe werkt dit in de praktijk? Daarbij kregen de studenten ook algemene informatie over de diverse functies binnen de bouwwereld en de talloze carrièremogelijkheden die deze dynamische sector te bieden heeft.

Het enthousiasme en de verbazing van de studenten waren hartverwarmend. Veel van hen realiseerden zich voor het eerst wat er eigenlijk allemaal komt kijken voordat een gebouw wordt opgeleverd. Het is mooi om te zien hoe deze kennismaking leidt tot vervolgafspraken, stageplekken en zelfs carrières binnen ons bedrijf.

Als bedrijf doen we mee aan de Bouworientatiedagen omdat we het belang van praktijkervaring en zelfstandig werken omarmen. Daarom bieden we stagiairs de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen en naar behoefte verantwoordelijkheid te dragen. We zijn trots op de succesverhalen van studenten zoals Mika, die na zijn bezoek aan ons project in Eindhoven een oriënterende stage bij ons heeft gevolgd en zo zijn passie voor de bouw verder heeft ontwikkeld.

 

Lees hieronder het artikel geplaats in het BNL magazine juli 2023

BOUWORIËNTATIEDAGEN EYEOPENER VOOR EERSTEJAARS STUDENTEN BOUWKUNDE

Honderden eerstejaar studenten Bouwkunde van Avans Hogeschool uit Tilburg en Den Bosch werden uitgenodigd om tijdens de Bouworiëntatiedagen op projectbezoek te gaan bij een lidbedrijf van Bouwend Nederland. Tijdens zo’n bezoek krijgen kersverse hbo’ers inzicht in het reilen en zeilen binnen de bouw. Het is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de veelzijdigheid van de sector.

“Het is fantastisch om te zien dat veel studenten kiezen voor een hbo-opleiding Bouwkunde”, zegt Karin Oomen, adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland. “We merken echter wel dat veel
studenten de vele mogelijkheden binnen onze branche niet goed in beeld hebben. Ze kennen allemaal de timmerman, architect en Bouworiëntatiedagen geven we deze studenten vroegtijdig een kijkje in onze keuken waar ze een groot scala aan carrièremogelijkheden
vinden.”

Eyeopener

Dit jaar namen er in de regio Zuid zo’n 25 lidbedrijven deel aan de Bouworiëntatiedagen. Ze verwelkomden elk een groepje van zo’n 8 tot 16 studenten. Oomen: “In een dagdeel worden de studenten onder meer bijgepraat over het bedrijf, de cultuur, projecten die op dat moment worden uitgevoerd en welke functies en carrièremogelijkheden er allemaal zijn. Een echte eyeopener voor de studenten: reacties als ‘Joh, dat wist ik helemaal niet!’ horen we dan ook maar al te vaak.” Na afloop komt het heel vaak voor dat een bedrijf en student gegevens uitwisselen. Dit leidt soms tot mooie vervolgafspraken. Oomen: “De Bouworiëntatiedagen vinden normaliter in januari plaats en begin april moeten de studenten tijdens een stage praktijkervaring opdoen. Een mooie bijvangst voor Van der Heijden uit Schaijk: deelname aan de dag leverde hun een stagiair op.”

Zelfstandig werken

Anne Wagenmakers, commercieel medewerkster bij Van der Heijden bouw en ontwikkeling: “Tijdens de afgelopen editie ontvingen we een groep eerstejaars studenten in Eindhoven, waar we bezig zijn met de bouw van een distributiecentrum. Ons doel was om de leerlingen op diverse manieren kennis mee te geven. Zo gaven onze uitvoerder, werkvoorbereider en een stagiaire een korte projectpresentatie en daagden we de leerlingen uit met verschillende bouwgerelateerde spellen. Hierbij was samenwerking een belangrijk onderdeel. En natuurlijk deden we een aanbod voor nieuwe stageplekken. Student Mika pakte die handschoen op. Dit heeft ertoe geleid dat hij van medio april tot eind juni zijn oriënterende stage bij ons heeft gelopen. In het begin liep Mika met een van onze uitvoerders mee. Aan het einde van zijn stageperiode heeft hij zelfstandig werkzaamheden opgepakt en uitgevoerd.”

Mika Markus stagiaire bouwkunde

https://www.bouwendnederland.nl/actueel/publicaties/bnl. pagina 29.
TEKST | JACOB-JAN ESMEIJER