geplaatst op 15 december 2020

Loading

Prologis en Van der Heijden gaan voor
Well Building Gold en BREEAM Outstanding

Prologis Park Eindhoven DC4. Bijna 35.000m2 warehouse, 23.000m2 terreininrichting en 36 los- en laaddocks. Op 15 december leverden wij fase 1 van dit project op aan opdrachtgever Prologis. Een distributiecentrum volgens de hoogste standaard voor duurzaamheid en met het welzijn van de medewerkers voorop. En dan ook nog eens op een brownfieldlocatie die voorheen als vuilstortplaats diende. Hoe uniek dat is? Als we je vertellen dat dit een van de eerste logistieke projecten in Nederland is ter nominatie voor een Well Building Gold- en BREEAM-NL Outstanding-certificering, zegt dat genoeg.

Oog voor mens en milieu was een belangrijk onderdeel die opdrachtgever Prologis aan ons verstrekte. De ontwikkelaar en aanbieder van logistiek vastgoed – een van de meest vooraanstaande ter wereld – gaat voor duurzaamheid en hoge kwaliteit in alles wat het bedrijf doet. Een project waarin bewustzijn, welzijn en een herbestemming als deze samenkomen, is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Dat de ontwikkelaar voor Van der Heijden koos, is onder meer te danken aan de gedrevenheid, daadkracht en inventiviteit waarom wij bekend staan. Collega Jeroen van Beuningen, projectleider van dit project zegt hierover: “de gunning is op basis van onze transparante kostprijsopbouw, betrokkenheid en vindingrijkheid geweest”.

Van vuil naar superschoon

Greenfieldlocaties, oftewel niet eerder gebruikte terreinen, worden steeds schaarser. In het kader van toekomstgericht grond- en gebouwgebruik is bouwen op brownfield daarom een aantrekkelijk alternatief. Maar geen gemakkelijke opgave. Zeker niet als de eerdere bestemming een vuilstortplaats was, en de nieuwe een zeer duurzaam en gezond logistiek centrum. “Dat vraagt om een goed team van mensen met de juiste specifieke kennis en ervaring. En om veel nauwkeurigheid in de uitvoering en het zorgvuldig volgen van procedures en werkplannen”, aldus Jeroen.

Het beste werkklimaat

Zelden wordt er in warehousing zoveel aandacht geschonken aan het welzijn van de medewerkers als hier. Prologis Park Eindhoven DC4 heeft een topklimaat. Met constante klimaatmonitoring, koeling en filters die een continue stroom van schone lucht garanderen. Maar ook aan genoeg daglicht en de juiste werkverlichting is gedacht. “In veel warehouses is nauwelijks daglicht aanwezig. Hier hebben we een complete lichtstraat opgenomen, aangevuld met extra kunstlicht. Want als ik werk in een gebouw heb ik als mens behoefte aan licht”, zegt Jeroen treffend. Een mensgericht geconditioneerd project, dus. En daarmee een waardige kandidaat voor het Well Building Gold-certificaat.

Duurzame droomlocatie

Met de nominatie voor BREEAM-NL Outstanding gaan we samen met onze opdrachtgever voor de hoogst haalbare erkenning op het gebied van duurzaamheid. Combineer je duurzaamheid met kennis en vindingrijkheid, dan kom je uit op leefbaarheid. En daarmee op een gedroomde werkplek voor iedere logistiek medewerker. Een voorbeeld? Het tuinplan. Stel je voor: een park met wandelpaden en fruitdragende bomen waar je tussen de middag je lunch opeet. Met een rijke inheemse beplanting, afgestemd op het Nederlandse klimaat. En fraai geïntegreerde zonnepanelen op het dak van de fietsenstalling.

Slimme oplossingen

Zelf zijn we vooral trots op de bewuste en praktische oplossing voor de hoofdingang. “We combineren duurzaamheid met functionaliteit”, vertelt Jeroen. “De speciale zonneluifel dient namelijk ook als dichte en droge hoofdentree. Door dit ontwerp konden er meer zonnepanelen worden geplaatst en ziet het er ook nog eens fraai uit. Want duurzaamheid mag best gezien worden.”

Bouwen kán anders

Een bijzonder project als dit laat precies zien waar wij voor staan: topkwaliteit met een goed afwerkingsniveau. Met slimme, vooruitstrevende en creatieve oplossingen in uitdagende situaties, een daadkrachtige aanpak en goed bouwplaatsmanagement. Zodat overzicht en rust overheersen. En een zorgvuldige uitvoering waarbij gemaakte afspraken worden nagekomen en planningen worden gehaald, ook in lastige tijden. Kortom: een project om trots op te zijn. Of, in de woorden van collega Jeroen: “Kwaliteit is een keiharde belofte, geen keuzemogelijkheid”.

Logistiek Distributiecentrum Logistiek Distributiecentrum

Meer informatie over dit project vind je hier