geplaatst op 12 oktober 2022

Loading

Woonconcept Van der Heijden is ideale mix van woongenot en circulair materiaalgebruik.

Zo bouw je ook met beton in no time betaalbare circulaire woningen.

Betaalbare woningen die voldoen aan een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit. En die ook nog eens gegarandeerd snel gebouwd kunnen worden, zelfs in deze tijd van schaarste ten aanzien van materialen en productiecapaciteit. Die vraag stond centraal in de aanbestedingsprocedure van de gemeente Vught. De opdracht: zeventien energieneutrale, klimaatadaptieve, circulaire en zeker betaalbare nieuwbouwwoningen realiseren voor starters en senioren. Het concept van Van der Heijden projectontwikkeling kwam met de hoogste score uit de bus. Het uitgangspunt van dit woonconcept? Een optimale combinatie van circulaire oplossingen en een hoge haalbaarheidsscore.

Betaalbare woningen met een hoog circulariteitsniveau en “Nul op de meter”.

Circulair bouwen is op zich al een uitdagende opgave. Extra uitdagend wordt het als het gaat om woningen in het betaalbare en middeldure segment (respectievelijk tot € 250.000 VON met een gebruiksoppervlakte van circa 98 m2 en tot € 400.000 VON met een gebruiksoppervlakte van circa 105 tot 111 m2). Van der Heijden bewijst met zijn innovatieve circulaire bouwconcept dat deze ambitie haalbaar is door gebruik te maken van onder andere een demontabel casco van “groene” beton met toevoeging van biobased en recyclebare materialen. De mate van circulariteit is in dit geval objectief vastgesteld met behulp van de BCI-score (Building Circularity Index).

Gegarandeerd snel bewoonbaar.

De druk op de woningmarkt is hoog. Niet in de laatste plaats als het om betaalbare woningen voor starters en senioren gaat. Dat maakt een snel bouwproces met gegarandeerd leverbare materialen extra belangrijk. “Juist dát is wat wij waarmaken met ons circulaire bouwconcept”, vertelt Herbert van der Heijden, mede-eigenaar van het gelijknamige ontwikkelbedrijf. “Onze ambitie is om de bewoners 70 dagen na stort fundatie de sleutel te overhandigen. Dan hebben zij een circulaire, klimaatadaptieve nul-op-de-meterwoning met veel comfort per vierkante meter.”

Voordelen van het circulaire bouwconcept.

Met het winnende bouwconcept biedt Van der Heijden projectontwikkeling de ideale mix van woongenot en circulair materiaalgebruik door slim ontwerp van zusterbedrijf Archifit. Herbert geeft aan: “Ons concept bevat biobased, gerecyclede en recyclebare materialen met een verantwoorde herkomst en lange levensduur. Het demontabele casco van CO2-arm beton gaat gegarandeerd vijftig jaar mee en is herplaatsbaar voor een tweede leven. Ook de prefab-badkamer en het prefab sanitair en veel andere materialen en onderdelen zijn volledig demontabel. En met de leveranciers van onder meer de vloeren, binnenwanden en dakpannen zijn terugnamegaranties afgesproken.”

De woningbouw van morgen begint vandaag.

Iedere woningbouwcorporatie, gemeente of projectontwikkelaar draagt graag bij aan de integrale woningbouwopgave door met milieubewuste ontwerpen snel de juiste woningen beschikbaar te maken. De mogelijkheden daarvoor zijn lang nog niet bij iedereen bekend. En vaak wordt gedacht dat ontwikkelaars, bouwbedrijven en leveranciers er nog niet klaar voor zijn. Maar de keuze van de gemeente Vught voor het circulaire concept van Van der Heijden bewijst het: bouwen kán anders. Ook vandaag al.

Volg de hele tijdlijn op onze projectpagina.

Energieneutraal, duurzaam, circulaire woningen Helvoirt