geplaatst op 04 april 2018

Loading

Het is de allereerste school met een GPR van 9,1: Kindcentrum (KC) Uden. Een enorm vooruitstrevend project dat slim uitgedacht is om zo duurzaam mogelijk te functioneren. Na dit succesvolle Design & Build project, gaan we nu aan de slag met Kindpark Boekel. “Van der Heijden is de beste partij om te hebben”. Trotse opdrachtgever én ambassadeur Frank van Wetten vertelt vandaag namens Stichting SAAM over twee van de meest duurzame educatieprojecten in Nederland. 

Een stap verder

Milieubewust bouwen wordt steeds belangrijker. Dit vraagt om slimme ontwerpen en innovatieve installaties om ervoor te zorgen dat gebouwen geheel duurzaam functioneren. Zo is KC Uden geheel gasloos en bijna 0 op de meter. Bij Kindpark Boekel gaan we nog een stap verder in techniek. “Het is in feite verder borduren om nóg energie neutraler te werken. En we maken die progressie ook erg snel: binnen twee jaar een ander systeem”, vertelt Frank. “Boekel is absoluut weer een stap verder dan KC Uden”.

Slim en zuinig

Waar in Uden nog werd gewerkt met een ijsbak, wordt Kindpark Boekel voorzien van zonthermie (zonnewarmte). Met deze collectoren wordt energie opgewekt in de zomer en vervolgens opgeslagen in een grote geïsoleerde bak onder de grond. Om de opgeslagen energie vervolgens in de winter te gebruiken. Hierdoor is er zelfs geen elektriciteit meer nodig om het gebouw in de winter op temperatuur te brengen.

Aantrekkelijk voor de gebruikers van de nieuwe school. “De exploitant zal het merken omdat er bijna nul op de meter staat. Het kost dus geen geld meer”. Energiekosten worden dankzij deze installaties dus minimaal. Dit is volgens Frank ook al goed terug te zien aan de jaarcijfers van KC Uden. “Bij KC wordt enkel €1.500,- netto afgerekend op jaarbasis. En dat zijn puur de cijfers van de stroomvoorziening van één jaar”. In totaal zijn de energiekosten nu ongeveer 30% lager dan gewoonlijk.

Trotse ambassadeur

Het werken in een team maakt dat alle betrokken partijen vanaf het begin samen slimmer, sneller en beter bouwen. In het voortraject wordt alles nauwkeurig op elkaar afgestemd. “Maximale openheid en transparantie middels open kostprijscalculatie. Je kunt overal in meekijken en echt samen beslissingen maken”, aldus Frank. Daarnaast worden faalkosten door deze werkwijze gereduceerd, omdat complicaties in het voortraject al getackeld worden. Het plan wordt continu verbeterd, wat ervoor zorgt dat het team steeds vindingrijker wordt in het bouwen. Zo hebben we KC Uden twee maanden eerder dan gepland opgeleverd.

KC Uden was het eerste project in opdracht van Stichting SAAM. “Van der Heijden had de beste ideeën om het plan op deze manier vorm te geven en wij dachten; dat is dé partij om te hebben”. Dankzij dit succesvolle project is Frank inmiddels een ware ambassadeur voor onze organisatie. We zijn dan ook trots op het feit dat we nu in Boekel wederom de kans krijgen om samen met Stichting SAAM en GOO te werken aan een groene leeromgeving.

Capture 
Frank van Wetten, Stichting SAAM

Dit is één van de projecten uit ons maandthema ‘Bewust omgaan met energie en milieu’.

Voor meer informatie over onze projecten KC Uden en Kindpark Boekel, kunt u contact opnemen met Herbert van der Heijden via 0486-46 18 55/info@vd-heijden.nl 

Lees hier het eerdere interview met Frank van Wetten, over zijn ervaring met Van der Heijden.