geplaatst op 18 mei 2022

Loading

Van werkvoorbereider naar projectleider

Hallo ik ben Ramon Bos en ik werk sinds december 2014 bij Van der Heijden bouw en ontwikkeling. 

Wat mij drijft

Iedere dag nieuwe dingen leren! Dat drijft mij. Daarvoor kom ik, net als voor mijn dochter van 1 😉, graag mijn bed uit. Bij Van der Heijden heb ik mogen werken aan verschillende type projecten zoals woningbouw, industrie, overheid, zorg en transformaties. Daarnaast heb ik verschillende rollen mogen uitvoeren. Zowel werkvoorbereiding, uitvoering, calculatie als projectleiding.

Door mijzelf flexibel op te stellen in het oppakken van taken en verantwoordelijkheden heb ik me de mogelijkheid gegeven om heel veel te leren van alle onderdelen binnen de bouw. Dat maakt mijn werk blijvend interessant.

Het állerleukste

We werken altijd in een team met een projectleider, werkvoorbereider, uitvoerder, calculator en een timmerman. Samen ben je verantwoordelijk voor de invulling van het project. Het allerleukste vind ik dan ook om, met dit team, een project succesvol te realiseren. Binnen planning en binnen budget, maar ook juist door het overtreffen van de verwachtingen van de klant.

Zelfsturing

In overleg bepalen we door welk team een project wordt opgepakt.  De teams vormen we zelf, op basis van iemands expertise of persoonlijke wensen.

Vervolgens bepalen we binnen dat team hoe we het project gaan uitvoeren. Er wordt daarbij veel waarde gehecht aan eigen inbreng, kennis of expertise. Je kunt dus je eigen visie op bouwen toepassen. Het is echt teamwork en door de korte lijnen kan er snel geschakeld worden. We worden daarbij niet gestuurd door bijvoorbeeld de directie.

(Persoonlijke) ontwikkeling

Iedereen bij Van der Heijden krijgt dezelfde basistrainingen. Zo wordt er voor gezorgd dat alle teamleden op hetzelfde niveau zitten qua lean methodiek. Verder mag je jouw wensen kenbaar maken. Je kunt door het volgen van zowel interne als externe opleidingen je vakkennis op peil houden. Je kunt je kennis ook verbreden of jezelf ergens meer in specialiseren.

Ik heb vorig jaar een post-HBO opleiding afgerond aan de Avans+ (Projectleider Bouw en Infra). Omdat ik aangaf de kant van projectleider op te willen, werd mij voorgesteld om hier een bijpassende opleiding bij te zoeken. Ik heb alle ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen en ben hierbij in grote mate gefaciliteerd, zowel in uren als kosten. Per 1 mei bekleed ik nu de functie van projectleider.

Samen slimmer, sneller en beter

We werken met 3D (BIM-Modellen), dat doen we samen met onze vaste partners. Zij plaatsen daarin zelf hun onderdeel, bijvoorbeeld een prefab balkonconstructie, waarmee we direct kunnen zien of het onderdeel past in combinatie met de overige onderdelen. Tijdens de CE sessies (Concurrent Engineering) bespreken we dit totaal plaatje, zo engineer je samen. Een mooi voorbeeld van ons credo: Samen, slimmer, sneller en beter.

Van der Heijden zorgt voor kwalitatief goede apparatuur. Dus een snelle laptop, nieuwe iPhone en toegang tot een breed scala aan software waarmee het mogelijk is de werkzaamheden als werkvoorbereider goed uit te voeren (3D controleren/ tekenen etc). We proberen hiermee voorop te lopen, dus als er aanvullende applicaties nodig zijn dan is dat mogelijk.

Zo zijn we op dit moment bijvoorbeeld het programma MIRO aan het testen. Hiermee wordt digitaal plannen mogelijk, als een soort van online whiteboard. Als uit de evaluatie blijkt dat dit voor ons werkt kunnen andere teams het ook gebruiken.

Echt ánders

Bouwen kán anders: voor mij is dat voornamelijk het overtreffen van verwachting van de klant. Door net dat stapje extra te zetten. De vraag achter de vraag stellen zodat we precies weten wat het toekomstplan is en voor welke eindgebruikers het gebouw gemaakt wordt. Tijdens de uitvoering blijven we toetsen aan die eindgebruiker zodat het er uiteindelijk nog beter van wordt. 

Voor mijn functie houdt ‘Bouwen kán anders’ in dat we een project bekijken vanuit de visie van de klant. Wat is hetgeen dat de klant wil hebben? Wat verwacht de klant van het project? Door met deze bril naar een project te kijken kom je zaken tegen waarvan je denkt: waarom doen we dat zo? En waarom niet anders? Door het stellen van deze vragen maak je mijn inziens een echte verdieping in je vak. Je vindingrijkheid en creativiteit worden er ook nog eens door geprikkeld.

‘Goei’ sfeertje

Er hangt een informele Brabantse no-nonsense sfeer. Alle collega’s staan open voor het stellen van vragen en het hoeft daarbij zeker niet altijd over werk te gaan. Lunchen doen we gezamenlijk in de kantine en we wandelen dan nog vaak een rondje. Het zorgt ervoor dat je meer collega’s spreekt dan alleen je eigen team. De feestjes die worden gegeven zijn ook altijd heel gezellig en goed verzorgd.

Word collega!

Van der Heijden is uniek door de zelfsturing (geen top down), zelf nadenken over de uitvoering van het project en een gezellige Brabantse no-nonsense cultuur. En ik ben ervan overtuigd dat je binnen Van der Heijden volop de kans krijgt om door te groeien naar de rol die je zelf wilt. Het goede nieuws hierbij? We hebben nog vacatures

Collega aan het woord - projectleider Ramon Bos