Loading

Loop niet weg voor je verantwoordelijkheden. 

Met ruim 40 jaar ervaring binnen de installatietechniek verstaat Cees Meulenbroeks het vak werktuigbouwkunde als geen ander. Vaker is hij gevraagd voor een directiefunctie. Maar hier bedankt hij graag voor. Liever blijft Cees in de rol van projectleider. Hij is een echte teamspeler en het liefst daar waar het gebeurd. “Van A tot Z houd ik de regie over de projecten waar ik bij betrokken ben; de interactie tussen mensen geeft me energie”. De samenwerking tussen de mensen ‘binnen en buiten’. “Het voelt als mijn functie om naar de mensen te luisteren. Om samen iets moois te kunnen maken, hebben we elkaar nodig. Voor mij is iedereen gelijk aan elkaar. Wij denken dat we de wijsheid in pacht hebben maar juist de samenwerking is belangrijk, gehoord worden.”

Dat is ook de spirit bij Heesmans Installatie Techniek B.V. Een familiebedrijf met circa 70 medewerkers. Waarbij de portefeuille zich voor 80% richt op utiliteitsbouw en 20% bestaat uit luxere woningbouw. Een groot gedeelte bestaat uit nieuwbouwopdrachten. Daarnaast verzorgen ze ook onderhoud en service voor grotere bedrijven. Cees voelt zich er thuis. “Iedereen staat op gelijke hoogte. Hierdoor is iedereen benaderbaar en is ook alles bespreekbaar. Zowel zakelijk als privé. En dat vind ik belangrijk. De lijnen zijn kort. We hebben een hoge beslissingsbevoegdheid en fouten maken mag. Zo leren we elke dag nog, en dit herken ik ook bij Van der Heijden”

Van elkaar leren
De samenwerking is gestart in 2015, bij het project Inalfa. Daarna volgden er nog velen. “Lijkt iets een opgave, dan is er ook altijd een oplossing. Het is belangrijk om van elkaars kennis gebruik te maken. Dat geldt voor alle spelers uit het team. We werken niet naast elkaar maar mét elkaar. De elektricien, de vloerenleverancier, noem maar op. Denken in kansen en mogelijkheden!”

Afspraken werken twee kanten op
Inmiddels is er een wederzijds vertrouwen opgebouwd. “Dat doe je door afspraken met elkaar na te komen. Van der Heijden loopt niet weg voor hun verantwoordelijkheden en wij ook niet. Hierdoor voelen alle partijen zich verantwoordelijk voor een goed eindproduct. Wij zijn onderdeel van het team, in plaats van een losse schakel. Dat merk je ook in de slimmigheidjes die wij in kunnen brengen”.

Faalkosten tackelen
“Bouwen kán anders is voor ons de ruimte krijgen om mee te denken en onze expertise in te brengen. Voordenken in plaats van nadenken noemen ze dat bij Van der Heijden. Bedenken hoe het simpeler en beter kan. Of financieel aantrekkelijker. Zo weten we van te voren precies wat er van ons verwacht wordt. Die uitnodiging krijgen we niet overal. Dan gaat het om het aanleveren van een prijs. Achteraf nadenken over slimmigheidjes betekent dan ruis en vertraging. Als je dan eenmaal die achterstand hebt opgelopen blijf je er tegenaan hikken en lopen de faalkosten op”.

De man en zijn plan
Werken met een vooropgesteld plan levert een ambitieuze maar realistische planning op. Ook zijn uitdagingen sneller in beeld. En kan er samen over gespard worden. “Dit voorkomt ergernis tijdens de uitvoering. Het zorgt voor het wij-gevoel in plaats van zij-gevoel. En het zorgt ervoor dat mijn collega`s en ik veel voldoening halen uit onze werkzaamheden en het bevordert ons werkplezier.
Wie gaat er nou niet graag met plezier naar zijn werk?”