Soms is een gebouw niet zomaar een gebouw, maar de verwezenlijking van een visie. Dit geldt voor Strijp-Z – samen voor zorg en innovatie. Conny Helder, voorzitter van de Raad van Bestuur van hoofdhuurder Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE), had een duidelijk beeld voor ogen: een open leerlandschap waar allerlei mensen en organisaties in de eerstelijnszorg elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, en samenwerken. Van der Heijden mocht die visie mee gestalte geven. Conny Helder blikt terug op de samenwerking.

Denken in oplossingen

“Ik zag het al helemaal voor me: een transparant gebouw met veel glas, open trappen en vides. Ook wilde ik graag de connectie met buiten maken. Met het licht, de natuur en de omgeving. Omdat dat prettig werkt, maar ook om uit te stralen dat je uit het raam moet kijken als je in onze sector werkt. De architect heeft een goede vertaalslag gemaakt en een prachtig gebouw ontworpen. Wel stonden we voor een aantal praktische uitdagingen, op het gebied van functionaliteit bijvoorbeeld. De mensen van Van der Heijden stelden zich heel oplossingsgericht op. Dankzij hun vakkennis zijn we erin geslaagd om onze visie en die van de architect te behouden en toch een betaalbaar én functioneel gebouw neer te zetten.”

De juiste investeerder

Een andere uitdaging was de financiering. “Het vinden van een belegger was moeilijker dan vooraf gedacht. Je hebt een investeerder nodig die jouw visie begrijpt, daar enthousiast over is en erin gelooft”, vertelt Conny Helder. “En die betrouwbaar en vakkundig is. Uiteindelijk vonden we onze investeerder via Van der Heijden. Dat was een belangrijk moment, het gaf heel veel rust.”

Belangen samenbrengen

Intussen was Conny Helder volop in gesprek met potentiële huurders. “Ook die hadden zo hun wensen. Het was een ingewikkelde puzzel om al die belangen te verenigen. Als klap op de vuurpijl kwam welstand met strikte eisen, waardoor de planning en de financiën ineens in gevaar kwamen. Gelukkig zijn we er op alle fronten uit gekomen. Het samenspel met Van der Heijden is steeds goed geweest. Zij bleven denken in oplossingen. Het verantwoordelijkheidsgevoel is groot en we hoefden maar te bellen en ze stonden voor ons klaar, ook in de avonduren of in het weekend. Bij een volgend project zou ik ze zo weer inschakelen.”

Intensief gebruik

Na een lange voorbereiding ging de bouw vervolgens heel snel. “Dat verraste me enorm. Ik kon het ook goed gebruiken op dat moment. Eindelijk ging het project echt leven voor mensen.” Zijn er ook zaken die ze achteraf liever anders had gezien? “Natuurlijk zijn er concessies gedaan. Ook hebben we wat gedoe gehad met zonlicht en temperatuur. Mede door de welstand zijn we in tijdnood gekomen. Achteraf hadden we voor een aantal praktische zaken toch wat meer tijd moeten nemen. Maar verder ben ik dik tevreden. Het gebouw zit vol, we krijgen veel aanvragen van huurders, de opleidingsruimtes zijn in trek en we hebben zelfs een receptioniste aangenomen. Dat zegt genoeg: het gebouw rendeert.”