Loading

Van grasveld naar toekomstgericht distributiecentrum: ‘Bewonderenswaardig’

Hoe je 36.000 zonnepanelen kwijt kunt op 9.900 m2? Laat dat maar over aan Van der Heijden bouw en ontwikkeling. We hebben het hier niet over een zonnepark, maar over een gloednieuw distributiecentrum voor Natec Sunergy, groothandel en distributeur van A-merk solarproducten. In elf maanden tijd toverden we een braakliggend terrein om in een indrukwekkende bedrijfshal met 10.000 palletplaatsen en een hoogwaardig afgewerkt kantoorgedeelte met ruimte voor 190 werkplekken. Fien Snijders, projectmanager bij Natec, noemt deze prestatie bewonderenswaardig.

Nieuwbouw als topprioriteit
De markt voor energie, en zeker die voor solartechnologie, is dynamisch. Natec Sunergy heeft in zijn twintigjarige bestaan dan ook diverse fases van groei, krimp en herpositionering meegemaakt. Sinds het moment dat het bedrijf besloot om niet meer als installateur, maar enkel nog als groothandel door te gaan, is de groei ongekend. Toen Fien zo’n drie jaar geleden startte bij Natec, had ze 50 collega’s. Nu zijn dat er meer dan 160. In eerste instantie was ze officemanager, een veelzijdige rol die door de enorme groei van het bedrijf al snel te veel werd voor een persoon. Toen daarbij ook nog eens de behoefte aan een eigen nieuw te bouwen pand serieuze vormen aannam, specialiseerde Fien zich in de rol van projectmanager. Met de nieuwbouw op bedrijventerrein De Brand in ’s-Hertogenbosch als absolute topprioriteit.

Sleutelwoord: flexibiliteit
De dynamiek van de business maakt vooruitkijken behoorlijk uitdagend. En daardoor veranderden de plannen voor de nieuwbouw continu. Fien vertelt: “Als ik ons pand nu vergelijk met de eerste tekeningen van de architect, is alleen de buitenkant nog hetzelfde. We zagen al snel dat we nog meer opslagruimte nodig hadden dan gedacht. Dus besloten we de nieuwe bedrijfshal in te richten als bulkopslagruimte met verrijdbare stellingen en daarnaast flexibele magazijnruimte te blijven huren. En waar we vooraf dachten dat een kantoor met 90 bureaus voldoende zou zijn, werd dat een ruimte voor 190 werkplekken. Een groot deel van de plannen veranderde al toen de contracten getekend waren, maar de bouw nog maar amper was begonnen. Dat vroeg om een behoorlijke flexibiliteit van alle betrokken partijen.”

Geduld en daadkracht
Als de plannen zo snel veranderen en er tegelijkertijd allerlei prijs-, capaciteits- en andere marktontwikkelingen meespelen, ontstaat er een complex spanningsveld. Fien: “Aan de ene kant wilden we door met de bouw, en aan de andere kant moesten we eigenlijk terug naar de tekentafel. Dat leverde de nodige discussies op. En achteraf gezien hebben we in die fase misschien niet alles in de juiste volgorde gedaan. Maar waar ik met plezier op terugkijk, is de manier waarop de mensen bij Van der Heijden zich deelgenoot maakten van onze uitdaging. Ze zetten de schouders eronder om samen te gaan voor de beste oplossing. En je merkt gewoon dat ze trots zijn op hun werk en een topresultaat willen leveren. Door eerst geduldig de situatie en de mogelijke scenario’s te beoordelen, en vervolgens daadkrachtig aan de slag te gaan, hebben ze bewezen waar ze goed in zijn.”

Trots op het resultaat
“Eenmaal op gang hebben we dan ook heel fijn met elkaar samengewerkt”, vervolgt Fien. “Tot aan de oplevering, en zelfs daarna. Van der Heijden is niet de partij die de enorme bos met sleutels overdraagt en daarna de telefoon niet meer opneemt. Integendeel. Na de sleuteloverdracht gingen wij zelf aan de slag met het plaatsen van de verrijdbare stellingen