Loading

Een van de slimmigheidjes is het besparen van 3 kilometer aan hekwerk en manuren.

ABC hekwerk is een soft franchise organisatie met 15 zelfstandige bedrijven, verdeeld over Nederland, Duitsland en België. Zij richten zich zowel op de particuliere- en de zakelijke markt als op overheidsinstellingen. Remco Cuijpers (links op de foto) vormt samen met zijn broer de tweede generatie van het familiebedrijf ABC Hekwerk te Lottum. Ook de derde broer Cuijpers is, als medewerker, betrokken binnen het bedrijf. Voordat hij mede-eigenaar werd heeft Remco ook bij bedrijven buiten de eigen deur gewerkt, om ervaring en leidinggevende skills op te doen. “Wij laten onze mensen leiding nemen in plaats van dat wij leidinggeven aan… Dit zorgt voor korte lijnen, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en gedrevenheid bij de mensen. Wij zien dit terug in de cijfers, de werksfeer en ook de klant merkt dit. Bij Van der Heijden herken ik veel overeenkomsten in de manier van (samen)werken.”

Kostenbesparend door slim te denken
Het is het project Mega-distributiecentrum vidaXL fase 4 te Venlo waar Van der Heijden en ABC Hekwerk de eerste keer samenwerken. Het gaat om anderhalve kilometer aan hekwerk en diverse toegangspoorten. “Normaal zitten we aan het eind van een opdracht. Nu zaten we aan het voorfront. Het definitieve hekwerk hebben we aan het begin al geplaatst. Dit bespaart het huren, plaatsen en verwijderen van 1,5 kilometer aan tijdelijk hekwerk, wat veel tijd en geld kost. Voordenken in plaats van nadenken noemen ze dit bij Van der Heijden. Maar dat is niet de enige manier waarop slim wordt omgegaan met tijd en geld.”

Snelheid houden in het proces.
In zo`n proces zit je niet alleen en hebben wij de kennis nodig van onze partners. “Op meer gebieden merkten wij de intensieve samenwerking tussen alle partijen. Voordat de uitvoering startte, (be)stond het gebouw al. Met het 3D-model kan je volledig door het gebouw bewegen, zelfs het kleinste detailniveau is uitgewerkt. Er is vooruit gedacht, uitgetekend en in kaart gebracht. Pas als alles goed bevonden is, begint de bouw te lopen. Hiermee voorkom je dat je in het veld tegen dingen aanloopt en problemen aan het oplossen bent. En het houdt de snelheid in het proces.

 Gewoon doen.
“De grootste uitdaging waar wij in het werk vaak tegenaan lopen lijkt zo simpel: gewoon efficiënt werken. Efficiënt werken is prettig werken. Weinig onrust, we kunnen onze productie halen die we vooraf gecalculeerd hebben. Het klinkt gek, maar vaak genoeg is dit niet vanzelfsprekend. Zorgen dat de voorbereidende werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd, zodat onze mensen vooruit kunnen en dat duidelijk is wat er moet gebeuren. Gewoon volgens afspraak. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Ik merk dit binnen het hele team. Bij de uitvoerders en ook bij de projectleider. Die afspraken maak je met elkaar dus altijd het vaste aanspreekpunt is wel zo fijn. Wij werkten steeds met dezelfde mensen van Van der Heijden. Dit samen voorkomt onrust, tijdsverlies, extra energie en uiteindelijk extra kosten. Bij mijn mensen zorgt dat voor een prettige werksfeer en goede productiviteit en dat is toch wat we samen willen bereiken”