Hoe Sanders|Fritom zijn capaciteit verdubbelde

Sanders|Fritom is als logistiek dienstverlener volop in ontwikkeling. Naar de diensten van het bedrijf op het gebied van warehousing en 24-uursdistributie is de laatste jaren meer vraag dan ooit. Mede dankzij de specialistische mogelijkheden om grote en breukgevoelige artikelen te bezorgen op ieder zakelijk en consumentenadres in de Benelux. De mooie groeicijfers stelden Sanders|Fritom voor de keus: nemen we minder opdrachten aan of verdubbelen we onze capaciteit? Met Van der Heijden bouw en ontwikkeling in de arm kozen ze voor het laatste. Het resultaat: een prachtig pand van 18.975 m2 aan het Jagersveld in Uden.

De juiste partij
Van de zes aannemers die Sanders|Fritom in overleg met de architect en de bouwbegeleider had uitgekozen, bleef Van der Heijden al snel als voorkeurspartij over. Tom Wiersma, algemeen directeur van Sanders|Fritom vertelt: “Na een eerste selectie en presentatieronde was het Van der Heijden die naast een goede prijsstelling ook een hele duidelijke opleverbelofte afgaf. Na 1 februari 2020 zouden we geen busjes meer af- en aan zien rijden op de bouwplaats en was het nieuwe pand 100% beschikbaar voor ons. De referenties die we hadden opgevraagd, bevestigden de betrouwbaarheid van Van der Heijden. En daarmee wisten we: dit is de juiste partij voor ons.”

Een uitdagend project
Met name over de uitvoering van de kantoor- en werkplaatsruimtes is Tom bijzonder te spreken: “Het ontwerp van de ruimtes voor warehouse en crossdocking was op zich vrij rechttoe rechtaan. Maar bij de werkplaats en kantoren kwam heel wat meer kijken. De uitstraling die wij voor ogen hadden met de markante hoge glazen gevels en onze uitgebreide wensen op het gebied van klimaatbeheersing, afzuiging en vloerverwarming maakten dit project best wel complex. Zo ook de realisatie van de smeerput in de werkplaats met alle eisen die de RDW daaraan stelt en de hele infrastructuur van parkeerplaatsen, slagbomen en dergelijke om het pand heen. Dat hebben ze bij Van der Heijden toch maar mooi allemaal geregeld.”

Samen afstemmen
Het nieuwe pand is honderd meter verwijderd van de vorige locatie. Dat maakte het voor Sanders|Fritom en Van der Heijden erg makkelijk om nauw contact te houden tijdens de bouw. “Natuurlijk was er best wel eens een communicatiestoring of leidde er wel eens iets tot een discussie”, gaat Tom verder. “Dan hadden we het daar over met de mensen van Van der Heijden en kwamen ze met een goed onderbouwde oplossing. Waar ze vervolgens weer gedreven mee aan de slag gingen. Ook als dat leidde tot meerwerk voor een van de onderaannemers of extra werk in het weekend.”

Blij met de werkwijze
Tom is ervan overtuigd dat die aanpak heeft bijgedragen aan de correcte en tijdige oplevering. “De beloofde opleverdatum werd inderdaad waargemaakt. Omdat we tijdig de huur van onze oude locatie moesten opzeggen, was het heel fijn dat we zo wisten waar we aan toe waren. Sterker nog, toen we een paar maanden voor de opleverdatum vroegen of we het warehouse al wat eerder mochten inrichten met onze stellingen, dachten ze mee over de manier waarop dat mogelijk was, zonder dat ze daar bij de verdere bouw last van hadden. Precies dát is tekenend voor hoe wij het hele bouwproces hebben ervaren: duidelijke afspraken, meedenken, open communiceren en beloftes waarmaken. Stel dat we over een tijdje nog verder willen uitbreiden, dan krijgt Van der Heijden zeker de kans om zich opnieuw te bewijzen.”