geplaatst op 01 november 2021

Loading

Stage lopen – dan moet je fouten maken!

Hoi, mijn naam is Jeroen van Beuningen en ik ben al 14 jaar werkzaam binnen Van der Heijden. Ik heb al verschillende functies gehad in mijn loopbaan van 30 jaar; van timmerman, tekenaar, werkvoorbereider tot projectleider. En iedere dag met plezier. Ook ben ik al jaren stagebegeleider, maar daar dadelijk meer over. 

Rol van projectleider

Als projectleider ben ik betrokken bij alles wat bij het project hoort en ben ik eindverantwoordelijke, maar we doen het echt samen met het team. Ik zie mijzelf dan ook niet als eindverantwoordelijke, maar eerder als coach. Ik kijk hoe ik kan helpen, motiveer, begeleid en inspireer het team bij uitvoering bij taken.

Meer dan projectleider 

Zo is het eigenlijk ook bij stagiaires begeleiden. Ik ben al meer dan 15 jaar stagebegeleider. Het is leuk, omdat ik studenten kan uitdagen om zichzelf zo verder te ontwikkelen, zonder dat zij het vaak zelf doorhebben. Het spel van uitdaging bieden en vervolgstappen bepalen maakt stagebegeleider zijn interessant.

Type stagebegeleider

De manier van begeleiding kan verschillen, iedere student is immers anders. Zo is het eigenlijk ook met voetbal –  je moet je aanpassen aan diegene die je tegenover je hebt. Er is niet één bepaald type speler de beste, of in dit geval begeleider, het is diegene die zich het beste kan aanpassen. Waar ik de ene stagiair(e) meer kan laten ‘zwemmen’, heeft de andere een nauwere aanpak nodig. Maar dat is net zo leuk, dat is ook een vorm van coaching en begeleiding.

Motivatie het belangrijkste

Voor mij is er geen ideale stagiair(e), zolang diegene maar gemotiveerd is, de drive heeft en de eerste stap zelfstandig zet. En als je dan nog niet alles weet of iets mislukt dan geeft dat niet, als je maar de wil hebt. Bij Van der Heijden is er ruimte en vrijheid om te leren, op welke manier dan ook, maar het begint bij de motivatie van de stagiair(e) zelf!

Stage lopen is meer dan leren over het vak

Naast het opdoen van vak inhoudelijke kennis en kunde, gaat stage lopen binnen Van der Heijden voor mij ook over het leren omgaan met weerstand, tegenslagen en afwijzingen. Maar ook hoe vind de communicatie plaats binnen het bouwproces van de vele verschillende disciplines.

Het is belangrijk om met elkaar te ontdekken wat er past binnen de mogelijkheden van de stagiair(e): sturing, richting of vrijheid. Maar een ding is zeker: de student moet problemen zelf al proberen op te lossen en indien dat niet werkt dan ben ik daar om te sparren, vragen te stellen, tips te geven en hen vervolgens weer te motiveren het anders aan te vliegen. Want uiteindelijk moet de student het wel zelf gaan oplossen – daar zit het stukje persoonlijke ontwikkeling. Je mag hier nieuwe dingen leren en fouten maken, sterker nog je moet fouten maken, want anders kun je er niet van leren. En net zoals Nike het zegt Just do it: blijf niet hangen in ik kan het niet of het lukt niet. Als je iets durft te gaan doen, dan gebeurt er iets moois. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Waarom een stage bij Van der Heijden?

Naast de vele mogelijkheden om te leren, bijvoorbeeld ook door trainingen, komt de stagiair(e) terecht in een betrokken en gedreven team, waar mensen het verschil maken. En als stagiair(e) krijg je de kans om in dit team te werken aan mooie en afwisselende projecten.

Wil je graag meer informatie over stage lopen bij Van der Heijden? Bekijk onze pagina over stage lopen binnen Van der Heijden. Of wil je graag een stage bij ons? Solliciteer dan gemakkelijk via onze website!

Stagebegeleider Jeroen samen met oud-stagiair Floris