geplaatst op 12 oktober 2023

Loading

Aan de Ochtendgloren in nieuwbouwwijk Den Hoek in het Brabantse dorpje Helvoirt verrijzen momenteel zeventien circulaire woningen. Het is een project van Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk; Archifit – eveneens uit Schaijk – is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dit project wordt gezien als de bekroning van Den Hoek, een uitbreidingswijk met circa 170 woningen. Het overgrote deel van deze wijk is al klaar.

September 2023.

Om de beste keuze te kunnen maken voor de bouw van de meest circulaire woning aan de Ochtendgloren, was de aanbesteding voor het project in Helvoirt gegund op basis van de zogenaamde Building Circularity Index (BCI) methode. De gemeente Vught, waar Helvoirt onder valt, schreef de prijsvraag in mei vorig jaar uit; Van der Heijden bouw en ontwikkeling won de tender. Het gaat om vijf betaalbare woningen van maximaal 250.000 euro V.O.N. en twaalf middeldure woningen van maximaal 400.000 euro V.O.N.. Het project richt zich op jongeren, starters en ouderen. Alle woningen zijn intussen verkocht, zegt projectontwikkelaar Lauran van Poppel van Van der Heijden.

Bij de BCI-methode wordt gekeken naar de herkomst van de materialen, het potentieel voor herbruikbaarheid en  losmaakbaarheid en de impact op het milieu. De zeventien Nul-Op-de-Meter en klimaatadaptieve woningen bestaan uit een demontabel casco van onder andere groen beton en biobased, gerecyclede en recyclebare materialen. Ook de badkamer, toilet en de gevels zijn volledig demontabel.

Met de leveranciers van de vloeren, binnenwanden en dakpannen zijn terugnamegaranties afgesproken. En voor dit specifieke project ook met de leverancier van de badkamers aldus Van Poppel. ,,Het was een uitdagende tender van de gemeente Vught, vooral ook omdat het om woningen gaat in het betaalbare en middeldure segment. Maar we zijn de uitdaging aangegaan. Dit is een project waarmee je echt impact kunt maken. Bij de BCI-methodiek wordt naar alle bouwmaterialen gekeken die in een woning worden toegepast: van fundering en dak tot badkamer, vloeren en wanden.

De zeventien nul-op-de-meter woningen worden voorzien van warmtepompen. ,,Er wordt tot zo’n tweehonderdig meter diepte geboord. Een prachtig systeem: de pomp zorgt voor warmte in de winter en verkoeling in een zomer’’, aldus Van Poppel.

De gevels bestaan uit thermisch verduurzaamde houten geveldelen waarvan ook de pergola is gemaakt die ervoor staat, vervolgt de projectontwikkelaar. Het idee: de klimplanten zorgen ervoor dat de gevel mee-verandert met de seizoenen. Daarnaast bieden de planten zonwering tijdens de warme zomermaanden (want vol blad) en wordt het zonlicht tijdens de winter juist binnengelaten (want geen blaadjes). Regenwater wordt volledig op eigen terrein geïnfiltreerd.

Ook wordt gebruik gemaakt van circulaire dakpannen: ze hebben ooit op daken van andere huizen gelegen. Daarnaast wordt circulair beton toegepast, afkomstig van Rutte Groep, een bedrijf dat onlangs een installatie heeft ontwikkeld om circulair beton te maken.  

Naast een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit is het bouwproces kort.

Bekijk hier de tijdlijn van dit project: Tijdlijn 17 NOM Woningen Den Hoek Helvoirt