Loading

Bouwen in Helmond: u vraagt, wij draaien

Woonpartners in Helmond. Deze woningcorporatie heeft zo’n 7.500 woningen in beheer. En de ambitie om daar de komende tien jaar nog eens 1.000 nieuwbouwwoningen aan toe te voegen. Die realiseert het bedrijf het liefst in nauw partnerschap met bouwers en ontwikkelaars die ze kunnen vertrouwen. Die actief meedenken met de woningcorporatie en haar huurders. Voor de nieuwbouwprojecten Weverspoort en Schryverskade vond Woonpartners die samenwerkingspartner in Van der Heijden bouw en ontwikkeling.

Het eerste gezamenlijke project
Bart Manders is projectontwikkelaar bij Woonpartners. Hij vertelt hoe de samenwerking met Van der Heijden tot stand kwam: “Ik kende Ferry Verstappen uit de tijd voordat hij commercieel directeur bij Van der Heijden was. We raakten weer aan de praat toen het aanbestedingstraject voor de projecten Parkvlinder en Kleine Vos te Weverspoort werd opgestart. Ferry zag mogelijkheden om hiervoor vanuit Van der Heijden een goede aanbieding te maken. Vervolgens wonnen ze de aanbesteding. En daar zijn we tot op de dag van vandaag blij mee.”

Omgevingsbewust bouwen op een postzegel
Het project Kleine Vos omvat 17 studio-appartementen en het project Parkvlinder 5 levensloopbestendige woningen en 3 parkwoningen. Met name het bouwen van de appartementen was een uitdaging. Waarom? De bouwplaats is een ‘postzegellocatie’ in het hart van Helmond, omgeven door bestaande woningen en winkels. Dat betekent minimale ruimte op en rond de bouwplaats en extra risico op overlast voor omwonenden. “Die overlast was er totaal niet”, vertelt Bart. “Buurtbewoners complimenteerden ons juist dat alles zo fijn verliep en vertelden dat ze onder de indruk waren van de klantvriendelijkheid van de mensen van Van der Heijden. Die knoopten uit zichzelf gesprekken aan met de omwonenden en regelden dat op de bouwplaats overal aan werd gedacht en met iedereen rekening werd gehouden.”

Niet klagen, maar aanpakken
De uitdaging bij de 26 eengezinswoningen en 14 appartementen aan de Schryverskade was een hele andere. Bart: “Daar hebben we niet eerst ontworpen en vervolgens gebouwd om daarna pas de huurders te zoeken. We hebben het proces helemaal omgedraaid. Dus eerst selecteerden we de huurders. Aan hen mochten drie architecten hun visie op het project presenteren. Vervolgens kozen de huurders de architect. Bovendien hebben we de toekomstige bewoners gevraagd naar hun wensen voor de woningindeling. Met 40 verschillende plattegronden als resultaat. Deze werkwijze leverde Van der Heijden een flinke uitdaging op, zeker in de werkvoorbereiding. Op dat moment werd namelijk pas echt duidelijk hoeveel verschillen er tussen de woonblokken en plattegronden waren. Wat ik het meest heb gewaardeerd? Dat de mensen van Van der Heijden niet mopperen of moeilijk doen, maar meebewegen, denken in oplossingen en de plannen waarmaken.”

Blij met de samenwerking
Oplossingsgericht samenwerken. Zo omschrijft Bart de aanpak van Van der Heijden. “Elkaar helpen staat bij de mensen van dit bedrijf hoog in het vaandel. Ze zien wat er moet gebeuren, doen er alles aan om stagnatie te voorkomen en leggen eventuele problemen niet op andermans bordje. Nee, ze maken er hun eigen uitdaging van. Zodat ze op hun beurt de afspraken kunnen nakomen die ze hebben gemaakt.” Of het nu gaat om een aanbesteding zoals bij de projecten in Weverspoort of een bouwteamproject als Schryverskade, Woonpartners is blij met de samenwerking. “Komt er binnenkort weer een project om aan te pakken? Dan staat Van der Heijden hoog op ons lijstje.”