Loading

Van der Heijden en Area: samenwerken vanuit vertrouwen

Maar liefst 8.500 sociale huurwoningen hebben ze in beheer: de mensen van Area. Hun aanbod in Veghel, Uden en omgeving is een mix van bestaande bouw en in opdracht van Area gebouwde woningen. Volgend jaar verwacht de woningcorporatie de duizendste nieuwbouwwoning op te leveren; een mooie mijlpaal. Jan van Vucht is directeur-bestuurder van Area en al sinds de start in 2012 bij de corporatie betrokken. Hij vertelt over de samenwerking met Van der Heijden bouw en ontwikkeling:

Creatief omgaan met beschikbare ruimte
“De tijd dat we een groot weiland kochten en daar een flink aantal woningen op bouwden, ligt achter ons. De ruimte die overblijft voor nieuwbouw wordt steeds beperkter. En de uitdaging om slim om te gaan met de beschikbare vierkante meters is dus steeds groter. Dat speelveld maakt ons als woningcorporatie creatief. Zo schreven we zo’n vijf jaar geleden een aanbesteding uit voor een combinatie van vijf projecten. Die heeft Van der Heijden gewonnen. Begin 2020 zijn alle 69 woningen uit dat combi-project opgeleverd. Waarbij een compliment voor de flexibiliteit en creativiteit van Van der Heijden op zijn plaats is. Want ook al was de basis voor alle vijf projecten vergelijkbaar, de variatie in de uitvoering en toegepaste technieken was groot”, aldus Jan.

Bij Van der Heijden zit je goed
Bij die ene gecombineerde opdracht is het niet gebleven. Ook de vervolgopdrachten voor woningen in Odiliapeel en Veghel legde Area graag bij Van der Heijden neer. Want over de voorwaarden en geleverde kwaliteit was Area zeer te spreken. “Wat Van der Heijden biedt, past bij wat wij willen. Gedreven medewerkers, afspraak is afspraak en geen gedoe over meer- en minderwerk.” Of Van der Heijden alle opdrachten zomaar in de schoot geworpen kreeg? Jan: “Zeker niet. Voor het bouwen van de 24 appartementen aan de Hoogstraat in Veghel startten we een nieuwe aanbestedingsprocedure. Om toch weer eens te kijken wie de beste was. Ook die aanbesteding won Van der Heijden. Dat gaf ons nog eens extra de bevestiging dat we bij hen goed zitten.”

Partners voor de lange termijn
Jan gaat verder: “Vroeger was alles aanbesteed en ging het enkel om de laagste prijs. Steeds vaker ontdekken wij hoe waardevol een ketensamenwerking met vaste partners is. Partners met wie je optrekt vanuit vertrouwen en met wie je gezamenlijk de vruchten plukt van de langdurige samenwerking. Zo zien wij de samenwerking met de mensen van Van der Heijden ook. Ze maken waar wat ze beloven en zorgen dat wij nergens naar hoeven om te kijken. In de vergaderingen van onze projectleiders gaat het vaak om de dingen die niet goed gaan. Dat Van der Heijden in die vergaderingen nauwelijks ter sprake komt, zegt genoeg. Tel daarbij op de prettige gesprekken die ik heb met de directie van Van der Heijden en je begrijpt waarom ik graag met ze samenwerk. Als alles goed loopt, kun je tenslotte ook heel ontspannen met elkaar omgaan.”

Kijk op de toekomst
Wat Jan van Vucht nog wil meegeven aan Van der Heijden? “Pak die verduurzamingsopgave op. Want de klimaatverandering is de grootste uitdaging waar we samen voor staan. Dat wordt de belangrijkste manier om je te onderscheiden in de bouw.” En Jan weet al hoe Van der Heijden hiermee kan beginnen: “Er loopt op dit moment een aanbesteding, waarbij Van der Heijden tot de laatste drie behoort. Daarin zitten extra duurzaamheidsuitdagingen, bijvoorbeeld met betrekking tot isolatie en circulariteit. Dus ik ben heel benieuwd hoe ze daar weer uit komen!”